עסקים למכירה – הדרך הנכונה למכירת עסק. בחיי עסקים ישנו מחזור ידוע של פתיחה, השקעה, עליות וירידות – וכך גם בחייהם של בעלי העסקים. הם לפעמים מתלהבים מעסק חדש בתחילתו, מתפעלים אותו כמה שנים, ואז מבקשים לעבור לפרויקט הבא, או שהם נקלעים לקשיים וצריכים להיפטר מן העסק.
רבים בוחרים, בשני מקרים אלו, להעמיד את העסק שלהם למכירה. עסקים למכירה יכולים להיות התחלה מצוינת ליזמים חכמים
בכל עסק ישנו מחזור חיים טבעי: פתיחה גדולה ומרגשת, התמודדות עם חבלי הלידה (שרבים מהעסקים לצערנו לא שורדים אותה בשנתיים הראשונות לחיי העסק…), התייצבות והתרחבות, או חס וחלילה ירידות ואפילו נפילות.
קצת כמו בחיי האדם, גם עסק עובר שלבי צמיחה וגדילה, וגם משברים שעלולים למוטט אותו. זה קורה, כי בסופו של דבר עסקים נפתחים, מנוהלים ומתופעלים על ידי בני אדם, החושבים על פתיחת העסק, מגשימים את חזונם ומתמודדים גם עם אתגרי המציאות העסקית הלא פשוטה לעיתים, המאיימת לא פעם על קיומו של העסק.
בין אם עסקים נקלעים לקשיים כלכליים המביאים אותם לסף התמוטטות, ובין אם היזם פשוט איבד עניין בעסק ורוצה לעבור ליוזמה העסקית הבאה שלו – בשני המקרים הם מעמידים עסקים למכירה, בין אם כעסק חי ומתפקד שיכול פשוט לעבור לבעלות הקונה, ובין אם כנכס לצורך הפעלת עסק אחר לגמרי בתוכו.
עסקים חיים למכירה
הסוג הראשון של עסקים למכירה אותו חשוב לציין הינו עסקים חיים ומתפקדים למכירה. כאלו יש לא מעט בשוק – על ידי בעלים שרוצים למכור את העסק, בין אם העסק העומד למכירה רווחי ובין אם אינו רווחי באותה נקודת זמן – ויש גם לא מעט קונים המבקשים לקנות את העסק בשלמותו, על הנכסים שלו, המלאי שבתוכו, ואפילו חוזי העובדים המועסקים בו.
עסקים למכירה הנקנים בשלמותם בעודם מתפקדים, יכולים להירכש על ידי מתחרים המבקשים להרוויח את נתח השוק שהמתחרה המוכר שולט בו, ויכולים להירכש על ידי יזמים המבקשים להיכנס לשוק מסויים מבלי לעבור את דרך החתחתים של הקמת עסק חדש מאפס, בשוק שיש בו כבר מתחרים.
כמובן שבעת מכירת עסקים כזו, על המוכר לדווח לקונה על כל המידע העסקי הרלוונטי הנוגע למצב העסק, לרבות דו"חות כספיים, חובות אם ישנם, מצב המלאי בפרט והצהרת הון של העסק בכלל, וכן מידע עסקי על מצבו של העסק לעומת השוק בו הוא פועל.
על הקונה לאמת ככל האפשר, גם דרך גורמים אובייקטיביים, על מצבו של העסק, למשל באמצעות שימוש בחוק נתוני אשראי המאפשר בדיקת מצבו הפיננסי וההיסטוריה הבנקאית / העסקית של העסק העומד למכירה. במילים אחרות, לא רצוי להסתפק רק בדיווחים של המוכר, שהוא כמובן בעל עניין לייפות ככל הניתן את מצבו של העסק העומד למכירה, על מנת לקבל את המחיר הטוב ביותר עבורו.
נכסים עסקיים למכירה
כאשר מעמידים עסקים למכירה, הרבה פעמים הקונים לא מעוניינים בעסק עצמו, אלא בנדל"ן שלו. עסקים למכירה כוללים בדרך כלל נדל"ן עסקי השייך להם, אלא אם מדובר בעסק המשכיר את הנכס שבו הוא פועל מצד שלישי. במקרה של עסק המצוי בנכס מושכר, ניתן גם לרכוש את חוזה השכירות מן הדייר העסקי, ולשכן בנכס עסק חדש לגמרי.
במקרה בו רוכשי עסקים העומדים למכירה ממוקדים בנדל"ן העסקי הפוטנציאלי לרכישה על ידם, ייתכן כי יש להם רעיונות לעסקים אחרים לגמרי לשכן באותו נכס. כך קורה שמסעדות שנמכרות כעסק, יכולות להימכר בכלל לגורמים שאינם מעוניינים להפעיל במקום מסעדה אלא לפתוח בה חנות כלשהי, ובכלל המיקום האטרקטיבי טורחים לקנות את העסק עצמו.
רעיונות לעסקים
מדינת ישראל היא אחת המובילות בעולם ביזמות של אזרחיה. ישראל נמצאת בצמרת המדד העולמי של חברות הזנק (סטארט-אפים) פר אוכלוסיה, והדבר נכון לא רק בתחום הטכנולוגיה, מסתבר.
עשרות אלפי עסקים נפתחים בישראל בכל שנה, במגוון רחב של ענפים ותחומים. היזמות הישראלית מביאה רבים לפתוח עסקים מהבית, או עסקים במשרדים, קליניקות, קניונים, שווקים וחנויות שונות. הפריחה הזו היא פרי של רעיונות לעסקים הצצים חדשות לבקרים במוחם של אלפי ישראלים בכל יום כמעט.
מכירת עסקים היא חלק מאותה תנועה של אנשים לתוך העולם העסקי הישראלי, כאשר למעלה מ-60% מהמשק הישראלי הינו מורכב מעסקים קטנים. אנשים מוכרים עסקים, ואחרים קונים אותם, כחלק מכניסתם או הרחבת אחיזתם בעולם העסקים הישראלי.
תוכן ממומן: שיווק שותפים Affiliate | ציוד משרדי לעסק | עיצוב משרדי
ציוד משרדי לעסקים
אחד הצדדים החשובים במכירת עסקים או קנייתם הינו סוגיית הרכוש של העסק העומד למכירה. ציוד משרדי לעסקים, חדש או משומש, הינו אחד מן הפריטים המבוקשים ביותר לקנייה ומכירה בעולם העסקי, גם אם לא מוכרים את כל העסק.
תכולת עסקים עוברת ידיים כל העת בין בעלי עסקים, בעסקאות מכר שונות. ציוד של עסקים, כולל ציוד משרדי לעסקים, נכלל בקטגורייה הזו. לעיתים עסק לא ימכור את הבעלות על העסק עצמו, אלא רק תכולתו או ציודו, על מנת להצטייד בציוד חדש יותר.
שמאות של עסקים למכירה
לא פעם, בעת הליך של מכירת עסקים, ישנו צורך בהערכה מקצועית מדוייקת של שווי העסק לפני מכירתו. לשם כך כדאי להיעזר בשמאי מקרקעין מוסמך, המתמחה בשמאות של עסקים למכירה.
שמאי כזה יביא בחשבון את שווי הרכוש וההון של העסק, את מצבו הפיננסי, את היקף המחזורים העסקיים שלו וגם את המחיר של מכירת עסקים דומים באותו איזור. בדרך כלל, שמאי לא ידע להעריך את הפוטנציאל העסקי העתידי הגלום בעסק העומד למכירה – אלא יותר יכוון "לצלם מצב עסקי" ושווי כספי של העסק כפי שהוא באותו רגע בו הוא מעריך את שוויו.
אם ישנו דו"ח שמאות לעסקים העומדים למכירה, על הדו"ח להיות הבסיס למשא ומתן בין הקונה למוכר. הדו"ח צריך להיות גלוי לשני הצדדים, אשר יכולים להעריך על בסיסו על איזה מחיר ניתן לסכם ביניהם בעסקת המכירה של העסק.
אולי יעניין אותך גם: קורס אימון עסקי לשדרוג היכולת המכירתית בכל בתחום עסקי.